Fotovoltaika pro rodinné domy i firmy


Přemýšlíte nad tím, jak dosáhnout na dotace na fve? Fotovoltaika je dnes oblíbeným tématem ve společnosti, protože jde o možnost, jak ušetřit v rodinném rozpočtu značné peníze, a tak řada zájemců kontaktuje odborníky, aby jim vysvětlili podrobnější informace, jak to vlastně s těmi dotacemi je, kdo má na ně nárok, co to obnáší a co je k tomu zapotřebí.

fotovoltaický panel

Vycházejte z úplného základu – fotovoltaika je zařízení, které sice vyrábí elektrickou energii zcela zdarma, ale vy musíte nejprve nakoupit zařízení, které zdarma rozhodně nedostanete. Naprostým základem je tedy pochopení, na kolik peněz vás zařízení přijde, jaká je životnost jednotlivých jeho částí, a jaká je vaše spotřeba elektřiny. Tyto všechny prvky pak dosadíte do matematické rovnice a musí vám vycházet, že díky fotovoltaice ušetříte, nikoli proděláte. S tímto výpočtem vám vypomohou odborníci, ti vám objasní, zda má pro vás toto zařízení význam, nebo nemá, a to i včetně zajištěné státní dotace.

fotovoltaika na domě

Spotřeba energie – jedním ze základních propočtů, jak jsme se již zmínili, je spotřeba energie. Někteří odborníci uvádí přibližné hodnoty spotřeby elektřiny, kdy se zařízení vyplatí, a sice jde o hodnotu 2,5 MWh za rok, tedy přibližně 7 kWh na den. Tato hodnota se může časem měnit, v souvislosti s poklesem či naopak vzrůstem cen zařízení a jeho odlišnou délkou životnosti. Každopádně už dnes je jisté, že pro jednočlennou domácnost se fotovoltaika nevyplatí, ta má význam u rodinných domů, kde bydlí více osob, a kde se také využívá více spotřebičů, případně se tu dům vytápí elektřinou. Fotovoltaika se také instaluje na jiné typy objektů, například na sportoviště, obchodní centra, provozovny služeb, výrobní provozy, velkokapacitní skladové prostory a další místa, kde je odpovídající spotřeba elektřiny, a kde se již nevyplatí využívat energii v plném rozsahu z distribuční sítě.